Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommuneplan Natur og grønne områder Drikkevandsinteresser og grundvand

Drikkevandsinteresser og grundvand

Den nordlige del af kommunen (Nord for Klausdalsbrovej / Motorring 3 / Buddinge Hovedgade / Søborg Hovedgade) er udpeget som område med særlige drikkevandsinteresser (OSD-område), mens den sydlige del er udpeget som et område med drikkevandsinteresser (OD-område).

Hele kommunen på nær to mindre arealer i den sydlige del og et lille areal i den østlige del er dækket af indvindingsoplande til almene vandforsyninger. Dele af disse er oplande til afværgepumpninger for grundvandsforureninger.

Der er udpeget nitratfølsomme indvindingsområder (NFI) i Hareskoven, langs Kagså op til Smør- og Fedtmosen, Værebro og en stor del af Bagsværd Erhvervskvarter, Bagsværd Bypark og Bagsværd. Derudover er området ved Tinghøj Vandreservoir, Gladsaxe Stadion og den østlige del af Gladsaxe Ringby også udpeget som NFI område.

Der er udpeget fire boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) i den sydvestlige del af Mørkhøj, nord for Kagsåparken, syd for Bagsværd Sø og Søborg / Maglegård.

Der gælder følgende retningslinjer:

  • Der skal udarbejdes en særskilt grundvandsredegørelse, herunder om, hvilke tekniske tiltag der skal bidrage til at sikre grundvandbeskyttelsen ved ændret anvendelse indenfor område med særlige drikkevandsinteresser og indvindingsoplande. Det gælder, hvis den ændrede anvendelse udgør en væsentlig fare for forurening af grundvandet, samt når ændret anvendelse indenfor boringsnære beskyttelsesområder til almene vandforsyninger medfører en øget fare for forurening af grundvandet.
  • Hvis særligt grundvandstruende virksomheder og anlæg ønsker at etablere sig i Gladsaxe Kommune, kan de blive mødt af ekstra krav om at etablere tekniske foranstaltninger til sikring mod forurening af grundvandet. 
  • For at sikre tilstrækkelig grundvandsdannelse tilstræbes det at undlade at øge den samlede befæstelsesgrad i kommunen ved byomdannelse. 
  • Nye og ændrede tilladelser til indvinding af grundvand til drikkevand tilstræbes givet, så risiko for spredning af eksisterende forureninger minimeres, og så størrelsen på den samlede tilladelse til indvinding af grundvand ikke overstiger grundvandsdannelsen i kommunen.

Drikkevandsinteresser og grundvand

Gladsaxe Kommune er fuldt udbygget, og landzoneområderne langs Hillerød Motorvejen, Kagså og Bagsværd Sø samt Hareskoven kan ikke inddrages til byudvikling. I praksis vil byudvikling i Gladsaxe Kommune ske ved byomdannelse og derfor oftest være en ændring af den eksisterende bebyggelse.

Den nuværende befæstelsesgrad i kommunen er meget høj, og det betyder en reduceret grundvandsdannelse. Dette udgør en begrænsning for, hvor meget grundvand der på bæredygtig vis kan indvindes.

Det er både i Statens og Gladsaxe Kommunes interesse, at der dannes tilstrækkeligt med grundvand. Dette tilstræbes sikret ved at undlade at øge den samlede befæstelsesgrad i kommunen.

Herudover er det besluttet med Spildevandsplan 2021, at afløbssystemet i Gladsaxe fremover vil blive anlagt som fuld separering. Fuld separering betyder, at der både ledes mere regnvand til vandområderne, hvilket vil bidrage til at forbedre miljøtilstanden i nogle vandområder, men også at regnvandet kan nedsives lokalt, hvor det er muligt.

Grundvandsredegørelse

Kommunen skal sikre, at der tages hensyn til grundvandsbeskyttelsen, når der planlægges for byudvikling. En stor del af grundvandsbeskyttelsen sker med udgangspunkt i miljøbeskyttelsesloven, men det er ved kommuneplanlægningen, at kommunerne fastlægger arealanvendelsen, og i den sammenhæng skal sikre, at risikoen for grundvandsforurening minimeres.

I kommuneplanen er områder med særlige drikkevandsinteresser udpeget. Der skelnes mellem OD, OSD og NFI områder samt BNBO (Områder med drikkevandsinteresser, Områder med særlige drikkevandsinteresser, Nitratfølsomme indvindingsoplande og Boringsnære beskyttelsesområder).

Omkring 15 procent af kommunens areal er udpeget som NFI område, der blandt andet i relation til byomdannelse betragtes som den mest sårbare områdeudpegning, hvor grundvandet skal beskyttes ekstraordinært.

Der er udpeget fire boringsnære beskyttelsesområder i Gladsaxe. Disse er fastlagt i forhold til de konkrete boringer. Formålet med at etablere BNBO er at forhindre eller begrænse risikoen for forurening af grundvand i boringens nærområde og derved beskytte drikkevandet.

Bortset fra fredede naturområder og andre beskyttede rekreative arealer er hele kommunen bebygget og udbygget, og der kan derfor ikke udlægges nye arealer til byudviklingen. I Kommuneplan 2021 fastholdes den nuværende arealanvendelse med nogle mindre justeringer som bl.a. udlæg af nyt lokalcenter. Men der sker ikke en ændring i arealanvendelsen af eksisterende kommuneplanlagte arealer, som vil medføre en væsentlig fare for forurening af grundvandet. Der er derfor ikke udarbejdet en særskilt grundvandsredegørelse i forbindelse med udarbejdelsen af Kommuneplan 2021. 

Hvis der i planperioden udarbejdes kommuneplantillæg for en ændret anvendelse indenfor OSD og indvindingsoplande, og hvis den ændrede anvendelse udgør en væsentlig fare for forurening af grundvandet, skal der udarbejdes en særskilt grundvandsredegørelse, herunder hvilke tekniske tiltag, der skal bidrage til at sikre grundvandsbeskyttelsen. Det samme gælder for en ændret anvendelse indenfor BNBO til almene vandforsyninger, der medfører en øget fare for forurening af grundvandet.