Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommuneplan Klima, energi og miljø Solceller og solfangere

Solceller og solfangere

I Gladsaxe er der fokus på at øge andelen af vedvarende energi ved blandt andet at fremme brugen af solceller og solfangere. Det gælder i planlægningen, hvor der er gode muligheder for at kombinere god arkitektur og bæredygtig energiforsyning, men også i den eksisterende by.

Der gælder følgende retningslinjer:

  • Solceller og solfangere på bygninger skal være tilpasset i bygningens arkitektur, som en del af taget eller facaden, så de passer til det eksisterende tags form, størrelse, rytme og linjer.
  • Solceller og solfangere må gerne være synlige i bybilledet, men de må ikke skæmme arkitekturen eller være til genere naboejendomme med refleksioner.
  • I større sammenhængende bebyggelser, som for eksempel rækkehusbebyggelser, må der ikke opsættes solceller og solfangere, før der er vedtaget et fælles princip for, hvordan de skal opsættes.

Stigende energipriser og øget fokus på miljøet har bidraget til udvikling af solceller og solfangere. Gladsaxe Kommune ser positivt på denne udvikling, men finder det også nødvendigt at have retningslinjer for opsætning af dem, så det ikke kun er det bæredygtige aspekt men også arkitekturen, som prioriteres højt. Solceller kan give god mening for både erhvervsejendomme og boliger, men særligt for sidstnævnte er der brug for retningslinjer, der kan sikre samspil med arkitekturen.

For større samlede bebyggelser er det vigtigt, at der fastsættes et princip for opsættelse af anlæggene, så der opnås et harmonisk og ensartet udtryk i for eksempel en husrække.

Nogle ejendomme er omfattet af lokalplaner eller deklarationer, hvori der for eksempel findes regulerende bestemmelser vedrørende materialer og udformning af tag og facade, som kan være afgørende for, hvordan og hvorvidt et anlæg kan monteres.