Energiforsyning
Gladsaxe Kommune er i gang med den planlagte udvidelse af fjernvarmeforsyningen, der vil resultere i en reduktion i forbrugernes CO2-udledning. Der er fortsat ca. 8.000 boliger uden for fjernvarme-opland, og derfor skal det være muligt med anden bæredygtig energiforsyning der, hvor det ikke er muligt at udvide fjernvarmenettet.
Der gælder følgende retningslinjer:
- Det skal sikres, at energiforsyningen samlet set skal være så CO2-neutral som muligt.
- Hvor det er muligt og realiserbart, skal der etableres lokale vedvarende energisystemer.
- Varmeforsyningen skal baseres på fjernvarme, men med mulighed for alternativer inden for vedvarende energi, så som jordvarme, varmepumper, geotermisk varme, el.lign.
- Hvor der ikke er mulighed for fjernvarme, kan individuel opvarmning foregå ved varmepumpe, elkedel, el.lign.
- Varmepumper og lignende lokale forsyningsalternativer skal i så høj grad som muligt udføres i en helhedsorienteret løsning, der tilpasses forholdene med respekt for eksisterende arkitektur og som ikke giver anledning til støjgener.
Ved at spare på energiforbruget og effektivisere den måde, vi bruger energi på, kan vi reducere udgiften til omstilling af energisystemet. Vi vil derfor have fokus på energirenovering og energibesparelser i eksisterende byggeri og produktion, for jo mindre vi bruger, jo mindre skal vi producere. Med øget velfærd er fulgt et øget komfortniveau, og derfor skal adfærd og vaner påvirkes, hvis forbruget skal nedsættes.
Udbygningen af fjernvarmen i Gladsaxe er central i omstillingen til grøn varme, men der er et stykke vej endnu. 20-35 procent af fjernvarmen i hovedstadsregionen er fortsat baseret på fossile brændsler. Olie og naturgas skal ud af fjernvarmeproduktionen. Og i takt med, at vi skal afbrænde mindre affald, skal vi også finde grønne alternativer, blandt andet geotermi, til at erstatte en del af den varme, vi i dag får fra afbrænding af affald. Når ny fjernvarme udrulles, forventes et større behov for nedkøling, og der skal derfor kigges på mulighederne for at gøre denne del bæredygtig.
Der er altså behov for en betydelig indsats for at sikre grøn omstilling af den kollektive varmeforsyning, men også den individuelle. I Gladsaxe tager vi aktivt del i den udfordring og bidrager lokalt med fokus på udbygning med grøn fjernvarme i kombination med skift til for eksempel varmepumper.