Cirkulære affaldsløsninger
Gladsaxe skal fortsat forbedre affaldssorteringen, og der skal sorteres i flere fraktioner, så affaldet kan blive håndteret korrekt og blive genanvendt i så høj grad som muligt. Herved kan ressourcer genbruges og miljøbelastningen mindskes. Vi skal derfor gøre det nemt for borgerne at sortere deres affald med de rigtige affaldsløsninger, hjælpe til at løsningerne tænkes tidligt skal ind i planlægningen.
Der gælder følgende retningslinjer:
- På den enkelte ejendom skal det sikres, at der er tilstrækkeligt areal til placering af beholdere og udstyr til opbevaring af affald og genanvendelige materialer fra ejendommens brugere.
- Der skal tidligt i planlægningen reserveres areal til affaldsløsninger, der i samspil med bygninger, friarealer og områdets ”flow” øger tilgængeligheden til god sortering af affald.
I 2020 blev der i Gladsaxe Kommunes indsamling fra husstandene og fra de offentlige kuber indsamlet ca. 26.000 ton affald, heraf ca. 13.500 ton til genanvendelse. På Gladsaxe Kommunes genbrugsstation blev der i 2020 afleveret ca. 24.250 ton affald, heraf ca. 19.500 til genanvendelse. Både borgere og erhverv har adgang til Genbrugsstationen.
Processen med en ny udbygget, moderniseret genbrugsstation er blevet forsinket af flere omgange og forventes tidligst at stå færdig i 2023. Den nye genbrugsstation skal imødekomme de fremtidige sorteringskrav, øge sikkerheden og sikre, at borgere og virksomheder let kan komme af med deres sorterede affald.
I Gladsaxestrategien er målet 50 procent genanvendelse fra husholdningerne i 2022. I 2020 var genanvendelsen 39,1 procent. Mængder fra genbrugsstationen indgår ikke i beregningen, men her er genanvendelsen på ca. 80 procent. Vejen til at nå målet er indsamling af madaffald og optimering af eksisterende ordninger. Madaffaldsordning forventes implementeret hos alle husstande senest ved udgangen af 2022. Parcel- og rækkehuse har været på ordningen siden medio maj 2019. Fra foråret 2020 har der været løbende implementering af madaffaldsordningen i etageejendomme og i de store boligselskaber.
Gladsaxe Kommune er i gang med at implementere affaldssortering på kommunens skoler og institutioner, så vi får øget genanvendelsen og inspireret de unge borgere til også at sortere deres affald derhjemme.
I juni 2020 indgik et flertal sammen med regeringen en ny klimaftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi”. Aftalen har blandt andet fokus på at ensrette indsamlingen af affald i Danmark. Fremadrettet skal der hos alle husstande og virksomheder, jf. Affaldsbekendtgørelsen, indsamles 10 fraktioner (plast, metal, glas, papir, pap, madaffald, restaffald, farligt affald, fødevarekartoner og tekstiler).