Byvindmøller
Gladsaxe Kommune ser positivt på placering af byvindmøller i kommunen, da de kan være med til at bidrage til den lokale vedvarende energiproduktion.
Der gælder følgende retningslinjer:
- Der er ikke mulighed for placering af store vindmøller i Gladsaxe Kommune.
- Byvindmøller må placeres i erhvervskvartererne; Bagsværd Erhvervskvarter, Gladsaxe Erhvervsby, Mørkhøj Erhvervskvarter, Buddingevej Vest og Glentegård.
- Derudover må byvindmøller placeres på udpegede bygninger, der har en væsentlig højde i forhold til de omkringliggende bygninger, så de ikke kommer til at skæmme i bybilledet. Det gælder for højhusene i Værebro Park, de to højhuse i Bagsværd og højhuset ved Buddinge Bymidte.
- Byvindmøller bør placeres, så de er mindst synlige og under hensyntagen til den eksisterende arkitektur og nærområdet.
- I de tilfælde, hvor der bliver opsat flere byvindmøller i samme område, skal de være ens.
- Ved opsætning af byvindmøller skal der tages hensyn til støjfølsomme arealanvendelser og støjkrav skal følge jf. vindmøllebekendtgørelsen. Byvindmøller skal desuden anmeldes til Gladsaxe Kommune inden etablering.
Byvindmøller omhandler såkaldte minivindmøller. Det er små vindmølleanlæg, der kan opstilles i tilknytning til beboelse og har en nominel effekt på maksimum 10 kW. Minivindmøller er ikke det mest effektive virkemiddel i den grønne omstilling og ses ikke mange steder i Gladsaxe, men det kan være relevante at montere på større bygninger og åbne arealer.
Lovgivningsmæssigt falder minivindmøller i Danmark ind under begrebet husstandsvindmøller. Miljøgodkendelsesmæssigt betyder det, at for alle former for vindmøller, skal foretages en screening for miljøvurdering.
Ved opsætning af byvindmøller skal der tages hensyn til støjfølsomme arealanvendelser. Disse defineres som områder udlagt til bolig-, institutions-, sommerhus- eller kolonihaveformål eller rekreative områder.