Bæredygtigt byggeri og anlæg
Der vil der være fokus på bæredygtighed, når der skal bygges og anlægges nyt. Det gælder både i i omdannelsesområderne og i den eksisterende by. Der skal generelt tænkes i genanvendelse og transformation, før der tænkes i nybyggeri. Gladsaxe Kommune vil med sine egne ejendomme fungere som udstillingsvindue for energirigtige og bæredygtige løsninger og give inspiration til virksomheder og borgere.
Der gælder følgende retningslinjer:
- Energirigtige og bæredygtige løsninger skal indarbejdes i planlægningen af nye byområder, bygninger og anlæg samt kommunale ejendomme.
- Kommunale nybyggerier skal bæredygtigheds-certificeres, og der stilles bæredygtighedskrav i udbud.
- I planlægningsfasen af et givent område, skal der redegøres for områdets potentialer for genanvendelse og transformation af så vel bygninger som byggematerialer.
- Med henblik på at synliggøre muligheder og gode eksempler skal Gladsaxe Kommune inspirere og gå i dialog med bygherrer om bæredygtige tilgange til byggeri og anlæg.
Som et led i arbejdet med at forebygge yderligere klimaforandringer har Gladsaxe Kommune vedtaget Strategi for Grøn Omstilling. Det overordnede mål er at reducere CO2-udledningen med 70 procent inden 2030, målt i forhold til 2007. I Gladsaxe kommer udledningen af CO2 primært fra transport og energiforbrug, og indirekte fra de varer vi forbruger, og det affald vi producerer. Der arbejdes derfor i strategien indenfor tre områder: transport, energi og cirkulær økonomi.
En stor del af kommunens energiforbrug stammer fra opvarmning af boliger. Derfor er både energirenovering af bygninger, udbygning af fjernvarme og et øget brug at vedvarende energikilder et fokusområde. Bygningsreglementet stiller løbende større og større krav til energiniveauet i nybyggeri. Det er derfor i den eksisterende bygningsmasse, at der skal ske en indsats i forhold til energirenovering.
Gladsaxe Kommune vil gå foran med markante energiforbedringer i egne bygninger, hvor arbejdet med bæredygtighedscertificeringer desuden skal fortsættes og udvides.
Gladsaxe Kommune vil gå forrest med energirigtige løsninger i egne byggerier og ved konsekvent at bæredygtighedscertificere, f.eks. gennem Svanemærkning, DGNB-certificering eller lignende. Da planloven giver meget begrænsede muligheder for at stille krav om bæredygtigt byggeri, vil kommunen vejlede og inspirere, når nye private projekter igangsættes.